Култура

„Театар, љубов моја“, нова продукција на Велешкиот театар

Театарот „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ од Велес почна со подготовки на својата нова продукција, прва од Годишната програма на театарот за 2017, поддржна од Министерството за култура. Се работи за драмскиот текст „Театар, љубов моја“ на познатиот бугарски автор Валери Петров, а во режија на Деан Дамјановски.

вторник, 21 февруари 2017

Театарот „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ од Велес почна со подготовки на својата нова продукција, прва од Годишната програма на театарот за 2017, поддржна од Министерството за култура. Се работи за драмскиот текст „Театар, љубов моја“ на познатиот бугарски автор Валери Петров, а во режија на Деан Дамјановски.

Пиесата „Театар, љубов моја“ Валери Петров ја напишал во 1981 година, специјално за двете големи актерки на бугарскиот театар Тања Масалитинова и Славка Славова. Од тогаш до денеска таа е поставена на сцената на повеќе бугарски и европски театри и влегува во историјата на театарот како една од најубаво напишаните декларации на љубовта кон театарот. Неговата постановка во Велешкиот театар е и негова праизведба на македонската театарска сцена.

Во претставата настапуваат актерките Кети Борисовска, Талија Настова, Зорица Панчиќ и Кица Ивковска. Сценографијата е на Филип Коруновски, костимографијата на Раде Василев, а автор на музиката е Сашко Костов.
Премиерата на претставата, како што информира Велешкиот театар, е предвидена за крајот на март.


(Преземено од МИА)
 

Содржината е прочитана 835 пати.