Инфо

Пад од осум отсто на цените на нафтата

Цените на „црното злато“ моментално се на најниско ниво од декември лани, а тоа е последица од порастот на производството во САД, јакнењето на доларот и остриот пад на индексите на светските берзи

понеделник, 12 февруари 2018

Цените на нафтата на светските пазари минатата недела паднаа за повеќе од осум отсто, што е најниско ниво од декември и е последица од порастот на производството во САД, јакнењето на доларот и остриот пад на индексите на светските берзи.

На Лондонската берза цената на барел нафта минатата недела падна за 8,5 отсто, на 62,80 долари, што е најниско ниво од 13 декември. На Њујоршката берза, пак, еден барел нафта поевтини за 9,5 отсто, на 59,20 долари, што е најниско ниво од 22 декември.

Затоа сега цените на „црното злато“ се во минус околу 11 отсто во однос на своите најголеми нивоа во оваа година, достигнати кон крајот на јануари.

„Зад волку остар пад на пазарот никогаш не може да стои само една причина. Се работи за повеќе од нив“, изјави Џим Ритербуш, претседател во компанијата „Ритербуш и соработници“.

Цените на нафтата се под притисок поради остриот пад на вредноста на акциите на светските берзи предизвикан од стравувањето на инвеститорите од порастот на инфлацијата и каматните стапки.

Затоа на Волстрит цените на акциите минатата недела паднаа повеќе од пет проценти, што ги потресе и другите најголеми светски берзи. Поради тоа спласна и склоноста на инвеститорите кон ризик, што негативно се одрази и на пазарот на суровини.
преземено од МИА 

Содржината е прочитана 255 пати.