Инфо

Тутунарите бараат за 20 отсто повисоки откупни центи

Ланската реколта беше откупена по просечна цена од 217,5 денари по килограм, а сега тутунарите бараат просечната цена да биде 244 денари

среда, 07 март 2018

Сојузот на здруженија на тутунопроизводители на Република Македонија им препорачува на откупувачите за 20 отсто да ги зголемат понудените откупни цени по класи и типови тутун за реколтата од 2018 година заради зголемените трошоци за производство и подобриот квалитет на родот.

Одлуката за препораката, како што рече претседателот на Сојузот, Кире Неделковски на прес-конференција, е донесена на вчерашната и денешната седница на Сојузот на кои имало претставници и од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и од Инспекторатот за земјоделство.

„Мислиме дека откупувачите ќе ја прифатат нашата препорака заради зголемените трошоци за производство. Индикатор може да им биде и Владата, која за 20 отсто ги зголеми субвенциите. Доколку и тие ја зголемат откупната цена, се надеваме дека тутунопроизводителите ќе го зголемат своето производство“, рече Неделковски и додаде дека во текот на следната недела ќе побараат од откупувачите да одржат заеднички состанок во Стопанската комора на Македонија.

Тој посочи дека годинава тутунарите се задоволни од проценката за квалитетот на тутунот и од зголемувањето на премијата на 72,5 денари.

„Покачените субвенции ќе придонесат за зголемување на квалитетот на тутунот, бидејќи се одредени скалесто и секој што ќе произведува поквалитетен тутун ќе добива повисоки субвенции“, потенцира Неделковски.

Ланската реколта на тутун беше откупена по просечна цена од 217,5 денари по килограм, а сега тутунарите бараат просечната цена да биде 244 денари.

Преземено од МИА
 

Содржината е прочитана 322 пати.