Инфо

Каде ќе завршат 33 милиони евра наменети за гасоводот?

Се останато, ако се процени дека дел од тие средства може да се потрошат во други ставки, ќе може да се префрлат, изјави министерот за транспорт Горан Сугарески

понеделник, 08 октомври 2018

Средствата планирани за изградба на гасоводот што нема да бидат искористени до крајот на годината, ќе се пренаменат за реализација на други проекти, најави министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.

Планираните средства во Буџетот за оваа намена изнесуваа две милијарди денари.

„Се што сметаме дека може да се потроши до крајот на годината ќе остане во Буџетот и ќе се трошат тие пари во реализација на капиталните инвестиции. Се останато, ако се процени дека дел од тие средства може да се потрошат во други ставки, ќе може да се префрлат“, изјави Сугарески.

Пред денешното одбележување на 69-годишнината од основањето на Градежниот факултет, Сугарески најави дека евентуално би се крателе средства во делот на ПУИГ, бидејќи имаат непотрошени средства од лани.

Комплетно се реализирани средствата во делот на железницата и средствата наменети за водоводна и канализациска мрежа.

Во однос на изградбата на автопатот Кичево-Охрид и преговорите со кинеската компанија „Синохидро“, која го гради овој автопат, денеска беше повторено дека се заштедени средства, односно, оти се намалени цените од првичните кои ги бараше кинеската компанија.

„Во моментов сме вклучени во преговорите со кинеската компанија ’Синохидро’ околу намалување на цените. Почетната цена која Кинезите ја бараа беше 150 милиони евра, но дојдовме до бројка од 125 милиони и успеавме да заштедиме пари“, изјави Дарко Мославац, декан на Градежниот факултет во Скопје.

Преземено од МИА
 

Содржината е прочитана 251 пати.