Здравје/ Убавина

„ДАМА-ДА“ ве поканува да присуствувате на дебата со модниот дизајнер Никола Булески Буле за имиџот на жената преку модата

На тематскиот ден „ДАМА-ДА-Здравјето и убавината во функција на современата жена“ што ќе се одржи на 30 март во Дом на АРМ од 10-16 часот еден од најдобрите македонски дизајнери ќе зборува за тоа колку е важно да се изгради еден концепт на имиџ со современ животен стил, со посебен осврт за жените на возраст меѓу 40 и 50 години

среда, 27 март 2019

На тематскиот ден „ДАМА-ДА-Здравјето и убавината во функција на современата жена“ што ќе се одржи на 30 март во Дом на АРМ од 10-16 часот ќе учествува и еден од најдобрите модни дизајнери во Македонија, Никола Булески Буле. Овој дизајнер со меѓународно реноме и завидна кариера ќе биде дел од дебатата на која заедно со Марија Колевска Димишковска, куратор од Музеј на Македонија ќе се дискутира за трансформација на имиџот на жената преку модата.

Колку се менува имиџот согласно современиот начин на живеење? Потребно е да се комбинира за сите активности во текот на денот и од работните обврски до кафе паузата треба да се изгради еден концепт на имиџ со современ животен стил. Тој треба да го следи квалитетот на филозофијата на живеењето согласно обврските и тоа работни, кон семејството, статусот во општесвото и др.
На дебатата ќе биде ставен посебен осврт за жените на возраст меѓу 40 и 50 години кои го имаат најголемиот проблем во менувањето на персоналитетот. Притоа ќе бид епотенцирано дека тие треба да се насочат кон креативно хоби кое може да им стане идна професија и квалитетно поминато време.

Булески е дизајнер кој креира уникатни парчиња облека кои прилегаат совршено. Покрај колекциите кои ги создава за потенцијалните купувачи и колекциите кои се презентирани на нашите модни случувања, Буле дизајнира и по нарачка притоа советувајќи за модното парче по мерка. Тој секогаш точно знае за кого дизајнира, а бидејќи процесот на создавање едно парче облека е интерактивен, луѓето се во можност да добијат парче облека кое е соодветно со нивниот имиџ.

 Никола Булески Буле е роден 1967 година во Охрид. Кариерата ја започна во почетокот на 1990-ите како слободен дизајнер и досега има издадено многу колекции презентирани како на модните саеми во Скопје, така и на меѓународни модни фестивали во Романија, Латвија, Италија, Босна и Херцеговина.

Помеѓу 2002 и 2004 година, тој го продуцираше првиот дизајнерски бренд во Македонија насловен НАПЛАТА од Никола Булески со Даматекс. Тој се пресели во Матис во 2004 година, каде што го промовираше брендот MATTIS од Буле и ја претстави својата прва колекција од крзно. Колекциите на козметички додатоци што ги произведе со овој бренд беа одлично примени на модните саеми во Германија и во САД.

Во академската 2004-2005 година, Булески ја заврши програмата за изработка на модел и продукција на престижниот Иститут Марангони, во Милано, Италија.

Во 2006 година тој го основа своето студио и започна со подготовка на сопствен бренд. Првата збирка под етикетата „Никола Булески Буле“ беше презентирана на Неделата на модата во Скопје 2007, а неговата прва колекција под црната етикета „Никола Булески Буле“ беше лансирана во ноември 2007 година на Сараевската модна недела.

Од февруари 2008 до јуни 2010 година Булески предаваше Уметност и дизајн на Европскиот универзитет во Скопје, а од август 2013 до септември 2014 година беше предавач во ЕСМОД Куала Лумпур

Никола Булески Буле е член на Македонската модна формација - Кластер за мода и дизајн, асоцијација на македонски модни дизајнери.
 
Содржината е прочитана 898 пати.