Бизнис вести

Македонија ќе биде домаќин на Меѓународниот балкански вински натпревар 2021

На годинешниот Меѓународен балкански вински натпревар што се одржа во Белград македонските винарници постигнаа значителен успех освојувајќи речиси 50 медали

понеделник, 21 септември 2020

Меѓународниот балкански вински натпревар во 2021 година ќе се организира во Скопје, беше соопштено на Меѓународниот балкански вински фестивал кој од 17 до 19 септември се одржа во Софија, Бугарија. Со тоа Македонија ќе биде домаќин на реномирани меѓународни вински судии и експерти кои ќе го вршат оценувањето на вината што учествуваат на натпреварот. Организатор на настанот е здружението „Вина од Македонија“.

Балканскиот регион е на петто место во светот според производството на вино, веднаш зад најголемите земји-производители на вино: Италија, Франција, Шпанија и САД. На Меѓународниот балкански вински натпревар годинава учествуваа 100 винарници од балканските земји кои ги претставија квалитетот и уникатноста на своите вина.

„Чест и задоволство е за нас како здружение и како земја производител на врвно вино да бидеме домаќини на овој меѓународен вински натпревар следната година. Тоа е и во согласност со нашите активности за поинтензивно промовирање на Македонија како земја со долгогодишна традиција и квалитет во производството на вино. Одржувањето на еден ваков натпревар ќе придонесе да се потенцираат потенцијалите на македонското вино. Дополнително, здруженото градење балкански вински бренд и соработката меѓу земјите во оваа сфера е од голема полза за градење на свесноста за вината од овој дел на Европа и освојувањето странски пазари, а токму ваков натпревар е одличен инструмент за промоција на балканските вина“, изјави Елена Младеновска – Јеленковиќ, директор на здружението „Вина од Македонија“.

Меѓународниот балкански вински натпревар и фестивал традиционално се одржуваше во Софија, Бугарија, а од годинава беше воведен нов систем на организација на овој значаен вински настан, според кој натпреварот на вината од балканскиот регион секоја година ќе се одржува во различна земја, со цел да се прошири опсегот и да се вклучат сите земји производители на вино од Балканот. Прва земја-домаќин на натпреварот од воведувањето на новиот начин на организација е Србија, а овој натпревар годинава се одржа во Белград.

Македонските винарници постигнаа значителен успех на годинешниот Меѓународен балкански вински натпревар, освојувајќи речиси 50 медали. „Tikveš“и „Tikveš Châteaux&Domaines“ освоија вкупно 16 медали, меѓу кои и специјална награда за најдобра автохтона црвена сорта, винарницата „Камник“ се закити со 10 медали, како и специјална награда за најдобро црвено вино од Македонија, „Стоби“ беше наградена со 10 медали, „Бовин“ освои 5 медали, „Шато Сопот“ доби 3 медали, исто толку и „Ерос“, додека „Марков“ освои 1 медал.

 

Содржината е прочитана 91 пати.