Успехот често е хемиска реакција помеѓу добрата можност и вистинската намера

Интервју со генералната менаџерка на „Л&Н&T Диагностик“- Скопје, Наташа Паунова Блажевска во коешто зборува за компанијата којашто речиси 18 години успешно опстојува на македонскиот пазар, а преку својата квалитетна работа и стручен тим,  расте и напредува и во бурни времиња и кризи. Компанијата работи со најреномирана медицинска опрема и помагала и ги носи во државата најсовремените производи од врвни производители, со една цел, решавање на проблемите на обичниот граѓанин. Како новитет во работењето, Паунова Блажевска го издвојува третманот број 1 во светот, третман со егзозоми, иновација во регенеративна и естетска медицина.

МАРИЛИ: Л&Н&T Диагностик успешно опстојува речиси две децении на пазарот. Што значи да се работи со најреномирана медицинска опрема и помагала од светски произведители? Како се одржувате на пазарот?

ПАУНОВА БЛАЖЕВСКА: Л&Н&T Диагностик во 2024 година навршува 18 години од своето постоење  на нашиот пазар. Се бориме, растеме и напредуваме во многу тежок период на медицинска, енергетска криза и воени конфликти; но нема назад, наша е само правата нагорна линија.

Среќни сме што на нашиот пазар донесовме производители кои се лидери во нивното поле на интерес. Довербата е заемна, бидејќи соработката е долгорочна и цврста. Како менаџер, треба да го почувствуваш вистинскиот момент за инвестиција во одредена фирма и производ.

Тоа се постигнува само со следење на светските медицински достигнувања кои се реферираат на конгреси, саеми, во медицински списанија и следење на социјалните мрежи и портали, земајќи ги предвид проблемите и бенифитите кои ги има обичниот граѓанин – пациент, каде било во светот.

МАРИЛИ: Технолошкиот развој на медицинската опрема е многу брз и бара постојано следење на трендовите. Наведете кои се последните светски саеми и конгреси на коишто сте присуствувале или учествувале? Какви новини можат да се донесат оттаму?

ПАУНОВА БЛАЖЕВСКА: Нашата работа бара секојдневно следење на трендовите. Секогаш настојуваме да присуствуваме на работилници, обуки, семинари, конгреси, во спротивно ги следиме истите онлајн, сè со цел да сме во тек со новитетите.

Исто така, и испраќаме доктори од нашата област во Турција  на обука, со што се здобиваат со сертификат од производителот за да може да ги аплицираат неговите производи на нашата територија. Годинава ја почнавме со IMCAS Светски конгрес по дерматологија, естетика и пластична хирургија.  Имавме обука во приватната клиника Clinique des Champs Elysees, посета на саемот за медицина MEDILAB MIDLLE EST 2024 итн.

Голема чест и задоволство ми е што учам од најдобрите и со задоволство го пренесувам знаењето.

Како новитети би ги издвоила третманот број 1 во светот, третман со егзозоми, иновација во регенеративна и естетска медицина, преставена преку EXOMINE регенеративен автологен кит, производство на светскиот бренд T-LAB –од Турција и TDM - следење на количеството на терапевтски лекови коишто се користат при лечење автоимуни болести и при онколошки заболувања, производство на светски познатата фирма Boditech од Кореја.

МАРИЛИ:Дали планирате проширување на дејноста во опремување со апарати и друга опрема во областите на дерматологијата, естетиката и клиничките лаборатории?

ПАУНОВА БЛАЖЕВСКА: Оваа година веќе е исполнета со многу обврски и предзвици за нас како фирма. Имаме многу инсталации на нови апарати во приватните и во државните лаборатории на територијата на Северна Македонија.